Siirry pääsisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä tupakoinnin lopettamisesta Miten & miksi lopettaa?

 • Miten lopetan tupakoinnin?

  Mietitkö, miten lopettaa tupakointi? Useat ihmiset vuosittain onnistuvat lopettamaan tupakoinnin. Sinä voit olla yksi heistä.

  Ymmärrämme, että jokaisen matka savuttomuuteen on erilainen, mutta on olemassa yksinkertaisia keinoja löytää tarvittava motivaatio. Tutustu "Miten lopettaa tupakointi" -kysymys ja vastaus -osioomme päästäksesi alkuun.

 • Miksi en voisi lopettaa tupakointia kertaheitolla?

  Suunnitteletko lopettavasi kertaheitolla? Nicotinell kannustaa sinua miettimään päätöstäsi huolellisesti.

  Tupakan nikotiini synnyttää niin suurta riippuvuutta, että ihmiset usein aliarvioivat, kuinka vaikeaa vieroitusoireiden vastustaminen pelkän tahdonvoiman avulla on. Nikotiinikorvaushoito antaa elimistöön säännöstellyn annoksen nikotiinia, joka lievittää fyysisiä vieroitusoireita ja antaa sinun keskittyä lopettamisen henkiseen puoleen. Nikotiinikorvaushoidon käyttäminen ohjeiden mukaisesti kaksinkertaistaa mahdollisuutesi onnistua tupakoinnin lopettamisessa.*

  *Verrattuna lumehoitoon. Käytä nikotiinikorvaushoitovalmisteita ohjeiden mukaisesti. Käyttäytymiseen keskittyvä tukiohjelma kasvattaa onnistumisen mahdollisuutta. Monet ihmiset tarvitsevat useita yrityksiä lopettaakseen tupakoinnin. Nikotiinikorvaushoitovalmisteet ovat osa 8–12 viikon ohjelmaa.

 • Miksi minun pitäisi käyttää nikotiinikorvaushoitotuotteita?

  Nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat kliinisesti todistettu vaihtoehto tupakasta saadulle nikotiinille.

  Nikotiinikorvaushoito ei sisällä lainkaan niitä syöpää aiheuttavia karsinogeenejä, joita tupakassa on. Nikotiinikorvaushoito on suunniteltu auttamaan sinua lopettamaan tupakointi. Se auttaa sinua vieroittautumaan nikotiinista, kunnes et enää tarvitse sitä.

 • Millaisia ovat nikotiinin vieroitusoireet?

  Nikotiinin vieroitusoireet ovat oireita, jotka kehittyvät nikotiinin käytön äkkinäisen lopettamisen jälkeen ensimmäisten viikkojen aikana.

  Tupakointi vapauttaa nikotiiniriippuvaisella henkilöllä aivoissa tiettyjä välittäjäaineita kuten dopamiinia. Juuri dopamiini antaa sinulle rentouttavan ja tyytyväisen tunteen kun tupakoit. Kun haluat päästä irti nikotiiniriippuvuudesta, voit tuntea vieroitusoireita. Se voi olla vaikeaa, mutta muista, että kehosi on matkalla kohti terveempiä tapoja. Sinnittele. Jatka eteenpäin. Oireet helpottavat ajan kuluessa.

 • Olen yrittänyt lopettaa tupakoinnin monta kertaa. Miksi en pysty lopettamaan?

  Jos olet yrittänyt lopettaa jo useasti, mutta jatkanut aina tupakointia, saatat kysyä itseltäsi: miksi en pysty lopettamaan tupakointia?

  Lopettaminen on mahdollista. Et vain ole onnistunut siinä vielä. Yritä oppia aiemmista yrityksistäsi. Mieti, mikä sai sinut sortumaan, ja pyri välttämään vastaavia tilanteita jatkossa. Valitse uusi päivämäärä tupakoinnin lopettamiselle, ja yritä uudestaan. Tällä kertaa saatat onnistua lopullisesti!

 • Kuinka kauan nikotiiniriippuvuus kestää?

  Nikotiinin vieroitusoireet ovat usein voimakkaimpia kahden tai kolmen päivän kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, ja katoavat yleensä 1-3 kuukauden aikana.

  Vieroitusoireet ovat yksilöllisiä. Yksi selkeä merkki riippuvuuden hellittämisestä kuitenkin on, että et halua turvautua tupakkaan enää missään tilanteessa. Tiedät voittaneesi taistelun, kun ne asiat, jotka ennen houkuttelivat polttamaan, eivät enää vaikuta samalla tavalla.

 • Kuinka paljon nikotiinia on yhdessä savukkeessa?

  Yhden savukkeen nikotiinimäärän tietäminen voi auttaa sinua matkalla savuttomaan elämään.

  Kehosi saa jokaisesta savukkeesta noin yhden milligramman nikotiinia. Muista, että savukkeiden nikotiini imeytyy erittäin nopeasti ja siirtyy suoraan keuhkoista aivoihin.

 • Jos nikotiini kerran on ongelma, miksi käyttäisin nikotiinia sisältävää lääkepurukumia tai imeskelytablettia?

  Tupakoinnin lopettaminen voi olla yksi vaikeimmista asioista mitä koskaan teet, mutta lopettamisen hyödyt ovat sen arvoisia. Tupakansavusta kehoosi imeytyy hyvin nopeasti nikotiinia ja yli 7 000* muuta kemikaalia, joista 70* on tunnettuja syöpää aiheuttavia karsinogeenejä. Nicotinellin vaikuttava aine on pieni annos nikotiinia, joka imeytyy kehoosi vähitellen ja auttaa nikotiinin vieroitusoireiden hillitsemisessä. Vieroitusoireita ovat esimerkiksi tupakanhimo, keskittymisvaikeudet, ärtyisyys, turhautuneisuus, ahdistuneisuus ja levottomuus. Nicotinell-tuotteiden käytön tavoite on vähentää nikotiiniriippuvuuttasi asteittain käyttämällä pienempiä annoksia.

  https://thl.fi/fi/web/alkoholi tupakka ja riippuvuudet/tupakka/tupakkatuotteet ja sahkosavuke/savuke*

Usein kysyttyjä kysymyksiä tupakoinnin lopettamisesta Tuotteet

 • Miten käytän Nicotinell-imeskelytabletteja oikein?

  Käytä Nicotinell-imeskelytabletteja näin:

  1. Imeskele tablettia, kunnes maistat nikotiinin voimakkaasti.
  2. Pidä imeskelytablettia posken ja ikenen välissä, kunnes maku alkaa heikentyä.
  3. Jatka imeskelyä.

  Toista noin 30 minuutin ajan, kunnes imeskelytabletti on täysin liuennut.

  On tärkeää käyttää Nicotinell-imeskelytabletteja oikein. Muista, että tabletin pitäminen posken ja ikenen välissä on olennaista. Jos saat suuhusi enemmän nikotiinia kuin sitä pystyy imeytymään, päädyt nieleskelemään nikotiinia etkä huomaa sen vaikutusta. Jos huomaat kutinaa nielussa, poltetta vatsassa, saat hikan tai ilmavaivoja, pidä pidempiä taukoja tabletin imeskelyn välissä.

  Lue lisää

  Product questions
 • Miten käytän Nicotinell-lääkepurukumia oikein?

  Käytä Nicotinell-lääkepurukumia näin saadaksesi parhaan tuloksen:

  1. Pureskele, kunnes maistat nikotiinin voimakkaasti.
  2. Pidä purukumia posken ja ikenen välissä, kunnes maku alkaa heikentyä.
  3. Jatka pureskelua.

  Toista vaiheita noin 30 minuutin ajan.

  On tärkeää käyttää Nicotinell-lääkepurukumia oikein. Kuvasta näet, kuinka tämä tehdään. Muista, että on tärkeää pitää taukoja pureskelusta. Jos purukumista vapautuu enemmän nikotiinia kuin sitä pystyy imeytymään, saatat päätyä nieleskelemään nikotiinia etkä huomaa sen vaikutusta. Lue Nicotinell-lääkepurukumin pakkausseloste ja noudata sen ohjeita huolellisesti.

  Lue lisää

  Product questions 2
 • Miten käytän Nicotinell-laastaria oikein?

  Mietitkö, miten Nicotinell-laastaria tulisi käyttää? Siinä on kolme helppoa vaihetta:

  1. Nicotinell-laastaria voi käyttää 24 tuntia. Vaihda laastari uuteen päivittäin ja poista vanha laastari.
  2. Kiinnitä laastari iholle uuteen kohtaan, joka on ehjä, kuiva ja karvaton - esimerkiksi olkavarteen, yläselkään tai lonkkaan.
  3. Painele laastarin reunat tiiviisti ihoon ja varmista, että laastari on kunnolla kiinni.

  Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa. Keskimäärin tupakoitsijat tarvitsevat 84 päivää tottuakseen tupakoimattomuuteen, ja ensimmäiset kaksi viikkoa ovat yleensä kaikista vaikeimmat. Yhdistelmähoidon kokeileminen voi antaa sinulle parhaan mahdollisuuden selvitä näistä kahdesta viikosta. Yhdistelmähoito tarkoittaa yksinkertaisesti kahden eri nikotiinikorvaushoitotuotteen käyttämistä samaan aikaan. Voit käyttää koko päivän ajan laastaria ja ottaa lisäksi imeskelytabletin äkilliseen tupakanhimoon. Huomaathan, että et saa käyttää kahta laastaria samaan aikaan.

  Yhdistelmähoito on tehokas keino, jos tarvitset enemmän tukea tupakoinnin lopettamiseen. Huomaathan kuitenkin, että jos käytät laastarin kanssa 1 mg imeskelytabletteja, on tupakointi lopetettava kokonaan. 2 mg:n imeskelytabletteja ei saa käyttää laastareiden kanssa.

  Neuvontatyökalumme auttaa sinua päättämään, onko yhdistelmähoito sinulle oikea tapa lopettaa tupakointi, ja sen avulla saat myös tietoa kaikista hoitomahdollisuuksista.

  Lue lisää

  Product questions 3
 • Miten käytän Nicotinell 1 mg –suusumutetta?

  Nicotinell-suusumute on nopea, helppo, huomaaton ja miellyttävä käyttää. Kuntupakan- tai nikotiininhimo iskee, käytä sumutetta seuraavasti:

  1. Avaa suu ja suuntaa suutin mahdollisimman lähelle suuta.
  2. Vapauta yksi annos posken sisäpinnalle painamalla sumuttimen yläosaa; vältä huulia.
  3. Jos tupakanhimo ei katoa muutamassa minuutissa, ota toinen annos.

  Älä hengitä sisään sumuttamisen aikana, jotta sumutetta ei joudu nieluun. Jotta teho olisi paras, vältä nielemistä muutaman sekunnin ajan sumuttamisen jälkeen.

  Jos käytät sumutetta ensi kertaa tai et ole käyttänyt sitä kahteen päivään, sumutepumppu on ladattava. Suuntaa suutin poispäin itsestäsi ja muista lähellä olevista aikuisista, lapsista tai lemmikeistä. Paina sumuttimen yläosaa kolmesti, kunnes muodostuu hienojakoinen sumute.

  Ole varovainen käyttäessäsi suusumutetta, jotta et saa sitä silmiisi. Huuhtele silmäsi huolellisesti vedellä, jos suihketta joutuu silmiin. Älä syö tai juo, kun annostelet sumutetta suuonteloon.

  Lue lisää

  Step 1: Avaa suu ja suuntaa suutin mahdollisimman lähelle suuta. Step 2: Vapauta yksi annos posken sisäpinnalle painamalla sumuttimen yläosaaStep 3: Odota ja toista, jos tarvetta

Usein kysyttyjä kysymyksiä tupakoinnin lopettamisesta Savuton elämä

 • Mitä voin odottaa ensimmäiseltä savuttomalta viikolta?

  Mietitkö, millainen ensimmäisestä savuttomasta viikosta mahtaa tulla? Nicotinell auttaa sinua lopettamisen ensimmäisten vaiheiden yli.

  Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ensimmäinen viikko olisi vaikea. Tee suunnitelma. Muistele, mitkä olivatkaan syysi lopettaa tupakointi. Se auttaa vastustamaan tupakanhimoa ja motivoi sinua pysymään päätöksessäsi.

 • Miten vastustan tupakanhimoa?

  Tupakanhimoa voi vastustaa monella tavalla, tässä muutama neuvo.

  Tupakanhimo kestää tavallisesti vain muutaman minuutin. Kun tupakanhimo iskee, muistele, miksi haluat lopettaa. Jos teet sen jonkun läheisesi vuoksi, pidä hänen valokuvaansa mukanasi. Urheilu on myös hyvä tapa saada muuta ajateltavaa kuin tupakointi. Tällaiset apukeinot voivat yhdessä nikotiinikorvaushoidon kanssa auttaa sinua sietämään tupakanhimoa ja jatkamaan savuttomalla tiellä.

 • Mistä tiedän, että en ole enää riippuvainen nikotiinista?

  Nikotiinin vieroitusoireet ovat yleensä pahimmillaan kahden tai kolmen päivän kuluttua tupakoinnin lopettamisesta. Ne katoavat kokonaan 1–3 kuukauden kuluttua lopettamisesta.

  Muista, että vieroitusoireet ovat yksilöllisiä ja merkkejä siitä, että tupakointi ei enää ole vaihtoehto missään tilanteessa. Tiedät voittaneesi, kun polttaminen ei enää kiinnosta.

  Lue lisää

 • Miten korvaan tupakointihetkeni?

  Mietitkö, miten parhaiten korvaisit päivittäiset tupakointihetkesi sen jälkeen, kun olet lopettanut tupakoinnin? Nicotinellilla on paljon ideoita, joista voi olla sinulle apua.

  Voit pitää kiinni päivittäisten tupakkataukojen sosiaalisista ja fyysisistä puolista myös ilman tupakointia. Jos menet ulos tupakalle aina tiettyihin aikoihin päivästä, mene silloin ulos ja tee jotain muuta. Lähde kävelylle puistoon tai soita kaverille. Keskity niihin asioihin päivittäisissä tupakointitavoissasi, jotka eivät vaadi tupakkaa.

 • Mitä voin odottaa toiselta savuttomalta viikolta?

  Nicotinell auttaa ennakoimaan, mitä toinen savuton viikko tuo tullessaan.

  Olet oikealla tiellä. Mutta et ole vielä päässyt perille. Tarkkaile, missä tilanteissa sinun tekee mieli tupakkaa. Kun tunnistat tilanteet, sinun on helpompi välttää niitä. Jos et voi välttää niitä esimerkiksi töissä, etsi jotain korvaamaan tupakointirituaalisi. On myös hyvä kertoa lopettamisesta ystävälle tai läheiselle, jolta voit saada tukea. He ovat varmasti ylpeitä edistyksestäsi.

 • Lihonko, jos lopetan tupakoinnin?

  ”Lihonko, jos lopetan tupakoinnin?” on yksi tyypillisistä asioista, joita tupakoitsijat miettivät lopettaessaan. Onneksi Nicotinell voi tarjota sinulle mielenrauhaa kysymyksen suhteen.

  On normaalia huolestua painonnoususta tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. Vaikka painosi nousisikin vähän, sitä ei voi verrata tupakoinnin lopettamisesta aiheutuviin hyötyihin. Jos paino jatkaa nousuaan vielä muutaman kuukauden kuluttua lopettamisesta, mieti, mitä teet eri tavalla kuin ennen. Vähennä rasvan määrää ruuassasi, valitse terveellisiä välipaloja ja lisää liikuntaa polttaaksesi ylimääräisiä kaloreita.

Löydä Nicotinell-tuotteiden jälleenmyyjä läheltäsi tai verkosta

Osta täältä

Jälleenmyyjät